Lekker crossen met de camper

Benno Sanderink uit het Overijsselse Borne kocht eind vorig jaar een Russisch legerbusje. Voor tijdschrift Kampeerauto maakte ik een leuke reportage over de stoere bestelwagen, die Benno in eigen beheer heeft verbouwd tot all terrain-camper.

Russisch broodje

Bukhanka is het Russche woord voor ‘broodje’. Het is de bijnaam die de Russen gaven aan deze compacte bestelbus, die in 1958 voor het eerst op de wegen verscheen. Hij doet wat denken aan een Volkswagenbusje, maar de Bukhanka heeft vierwielaandrijving en kan dus heel goed door blubber en zand rijden.

Zonder al te grote wijzigingen werd deze bestelbus jaar na jaar doorgebouwd in de Russische fabriek. Voor het leger, maar ook voor civiele toepassingen. Naar het schijnt werden ze zelfs als tractor gebruikt!

Door blubber en zand

Benno Sanderink en zijn vrouw Anne-Marie zijn fanatieke liefhebbers van 4×4: lekker met de Jeep door de blubber en het zand rijden. Dat doen ze door heel Europa. Het nadeel is dat je in zo’n Jeep niet kunt slapen. Met de gloednieuwe Bukhanka komt daar nu verandering is. De bus is na wat verbeteringen aan het onderstel klaar voor het ruwe terrein. Sanderink heeft er een eenvoudig camperinterieur in laten zetten. Daarnaast kwam er een hefdak en een enorme luifel, die rondom de auto loopt.

Even uitproberen …

Voor Kampeerauto ging ik met fotograaf Marcel de Jong (zie foto hieronder) op pad. Sanderink liet bij de zandafgraving in De Lutte zien wat de Bukhanka allemaal kon. Ik mocht tijdens de wilde rit naast hem zitten en dat was echt een belevenis: de Efteling is er niks bij.

Altijd leuk om zulke artikelen te maken!

Luifel op Bukhanka kampeerauto
Met de enorme luifel is de camper echt bedoeld om buiten te leven.