Corona sloopt de recreatiesector

Vandaag op de mat! Het vakblad Recreactie met mijn coverstory over de gevolgen van het coronabeleid voor de recreatiesector. Vooral bedrijven die gericht zijn op groepen hebben het nog steeds zwaar.

Sanitair bleef gesloten

Na 15 maart lag heel Nederland stil: ook de campings en attractieparken, die zich juist hadden opgemaakt voor het nieuwe seizoen. In diverse sessies werd het regime verlicht. Maar terwijl de horeca vanaf 1 juni weer open mocht, bleef het gedeeld sanitair in campings nog gesloten. Dankzij een stevige lobby van HISWA-RECRON is de datum van opening, aanvankelijk vastgesteld op 1 juli, vervroegd naar 15 juni. Dat leverde de campings toch weer twee zonovergoten weken omzet op.

Groepsaccommodaties

De traditionele groepsaccommodaties hebben het nog steeds heel moeilijk. Schoolreisjes en groepsactiviteiten zijn geannuleerd. De bedrijven die iedereen wel kent van schoolkampen zijn met hun stapelbedden en collectief sanitair niet geschikt te maken voor de anderhalve-meter maatschappij. HISWA-RECRON zet zich in voor aanvullend beleid en voert lobby voor compensatie van gedupeerde ondernemers.

Buitensport

Ook buitensportbedrijven hebben het soms nog erg moeilijk. Neem het bedrijf van Niels Stijger, Adventure King. Hij bouwde in meer dan 20 jaar een mooi buitensportbedrijf op. Kanovaren, boogschieten, maar ook terreinrijden in Land Rovers behoren tot de activiteiten. Groepen deelnemers staan altijd dicht op elkaar. In de auto zitten ze zelfs naast elkaar en dat mag nog steeds niet. Niels denkt erover zijn bedrijf heel 2020 maar stil te leggen. De kosten zijn sowieso stukken hoger dan de inkomsten.

Corona = nieuws

De coronacrisis zorgde de afgelopen maanden voor een enorme stroom aan nieuws. Toen het vanuit Europees perspectief nog een Chinees probleem was schreef ik de eerste nieuwsberichten al voor Automotive. Interessant waren ook de blogs die ik schreef voor het tijdschrift Kampeerauto van de Nederlandse Kampeerauto Club. Die gingen over het tijdelijk stilleggen van de productie van campers, maar ook over de enorme extra boost die het reizen per camper juist dankzij de coronadreiging kreeg. Er was zelfs sprake van de ‘quarantainecamper’.

Recreactie is het vakblad over de recreatiesector van branchevereniging HISWA-RECRON. Het verschijnt 8 maal per jaar. Ik ben eindredacteur van het magazine en schrijf voor iedere uitgave twee tot drie artikelen.