Eindredactie

Een goede eindredacteur doet veel méér dan de puntjes op de i zetten. Pakkende koppen, streamers en fotobijschriften, precies de juiste ankeilers op de cover. Bij tijdschriften belangrijk om de lezer te stimuleren, bij online teksten extra belangrijk omdat Google berichten met slim gekozen tussenkopjes en links hoger in de zoekresultaten plaatst. Dat maakt deel uit van SEO – Search Engine Optimization.

Een kritische eindredacteur

Ik heb een zeer ruime ervaring met eindredactie en ben behoorlijk kritisch. Natuurlijk gaan alle taalfouten eruit, maar ook lijdende zinnen, tangconstructies, vage verwijzingen en verouderd taalgebruik gaan voor de bijl.

Het doel staat centraal

Als eindredacteur zorg ik ervoor dat de tekst volledig wordt afgestemd op het doel van de opdrachtgever. Soms is dat een prettig leesbaar tijdschrift, soms een informatieve (of juist wervende) website. In andere gevallen gaat het om een beleidsnota die door meerdere mensen is geschreven en daarna door een bestuur of directie moet worden goedgekeurd.

Redactie van nota’s en rapporten

Het redigeren van ’taaie’ beleidsnota’s en rapporten is één van mijn specialiteiten. Een strakke planning speelt dan een belangrijke rol. Opdrachtgevers kunnen erop rekenen dat ik teksten geheel volgens afspraak aanlever. Daarbij garandeer ik vertrouwelijkheid bij het mailen van belangrijke stukken, desgewenst door het gebruik van pgp-encryptie. Om specialisme meer aandacht te geven heb ik samen met collega-tekstschrijver Caroline Moerland een apart bedrijf opgezet voor de redactie van lange zakelijke teketen. Kijk maar eens op www.taaieteksten.nl.

Voorbeelden zien van mijn werk? Bekijk de betreffende blogs met de tag #eindredactie.