Net over de grens: het bijzondere laboratorium van Denso

Denso is na het Duitse Bosch de grootste fabrikant van elektronische componenten voor auto’s. In januari werden voor het eerst journalisten toegelaten in het R&D centre in het Duitse Wegberg, in de buurt van Aken. Het Japanse bedrijf hield de poorten altijd stevig gesloten, om de concurrentie niet wijzer te maken.

Aandrijving en aansturing van elektrische auto’s

In dat omvangrijke onderzoekslaboratorium worden allerlei tests gedaan met aandrijvingen en aansturingen van elektrische auto’s. Zo is er een vermogenstester met enorme rollen, allemaal onder de grond weggewerkt. Er zijn geconditioneerde ruimtes, waarin wordt getest hoe de regelsystemen van een elektrische auto het doen bij -40 graden. Of juist bij +50 graden. Zo worden systemen ontwikkeld die binnen enkele jaren in onze elektrische en hybride auto’s worden gebruikt.

Lees het verslag

Ik bezocht het bedrijf namens Automotive-online en publiceerde als eerste Nederlandse journalist mijn verslag over dit bijzondere bedrijf.