Ghostwriter voor columns

Laat ik er niet omheen draaien: maar heel weinig bekende mensen schrijven zelf hun columns. Ze missen de tijd, ze missen talent. Wat ze wél hebben is de bekende naam en de juiste invalshoek. Want ghostwriters hoeven niet alles zelf te verzinnen: ik ga als freelance tekstschrijver echt niet bepalen wat deze of gene directeur of adviseur te zeggen heeft.

Een goed gesprek

Dus hoe werkt dat dan? In de meeste gevallen ga ik voor de eerste twee columns bij iemand langs. We voeren een goed gesprek, vaak veel uitgebreider dan enkel over die ene column. Het gaat er om dat je elkaar leert kennen, leert aanvoelen. We bespreken een paar mogelijke columns en ik werk één thema uit. Na de nodige correcties wordt die gepubliceerd en hopelijk volgen er leuke reacties. Na verloop van tijd gaan de briefings telefonisch. Wel zo plezierig voor de persoon in kwestie en mij scheelt het veel tijd.

Vertrouwelijk

Jammer dat ik hier geen column van mijn hand kan laten zien. Maar vertrouwelijkheid is hier van het grootste belang. Ter indicatie: ik heb zo’n honderd columns geschreven die onder andermans naam zijn gepubliceerd.