Samen werken aan de openbare ruimte

Wat een goed plan! Een ‘digitaal magazine’ om 13 experimenten in de openbare ruimte toe te lichten. Collega Caroline Moerland en ik schreven de teksten van de diverse artikelen. Over muurschilderingen en vogelhuisjes, maar ook over samenwerking en het slim gebruik van data.

Budgetneutraal

In 2019 en 2020 deed de gemeente Tilburg experimenten om de betrokkenheid van bewoners bij hun eigen leefomgeving te vergroten. Dat moest wel op een slimme en creatieve manier, want op termijn mag het niets extra kosten. Uit veel van die experimenten blijkt dat mensen het geweldig vinden als er ├ęcht iets verandert. Meer groen in plaats van parkeerpleinen, beeldbepalende muurschilderingen tegen blinde gevels; het zijn aanpassingen die op breed draagvlak kunnen rekenen.

Samen zwerfvuil oprapen

Of zelf actief worden en samen zwerfvuil oprapen met een gratis grijper van de gemeente. Om het gebruik te stimuleren werd via een app een wedstrijd gehouden, wie het meeste ophaalde. Schoolkinderen gingen samen vogelhuisjes ophangen, waar mezen in gaan broeden die dan weer erg goed schijnen te zijn tegen de eikenprocessierups. Maar ook kwamen er ‘kuierrondjes’ voor bejaarden, die nu veilig en zonder drempels of gaten in de weg een wandelingetje kunnen maken. Uiteraard met voldoende bakjes langs de route. Goed om er even uit te kunnen een goed voor de sociale cohesie.

Puntige teksten

Het bleek heel interessant om van de projectverslagen korte, puntige tekstjes te maken. Het ‘digitaal magazine’ dat sinds eind januari online staat, wordt gebruikt om de gemeenteraad, maar ook de burgers en andere gemeenten te informeren en inspireren.

Benieuwd naar het resultaat? Klik hier!