De bovenleiding als oplossing van de netwerkproblemen

Voor vakblad Spoorpro schreef ik een serie artikelen over een zeer actueel onderwerp: het (deels) oplossen van de netcongestie door het gebruiken van de bovenleiding, de stroomvoorziening voor trein en tram. Het lijkt te zeer voor de hand te liggen, maar toch blijft dat elektriciteitsnet van de bovenleidingen, dat ons hele land omspant, het grootste deel van de tijd ongebruikt. Diverse pilots moeten daar verandering in brengen.

Als je er goed over nadenkt zijn de mogelijkheden groot. Langs het spoorwegnet staan overal onderstations, die heel hard nodig zijn om de passerende treinen van stroom te voorzien. Maar als er geen trein passeert? Dan zouden die onderstations bijvoorbeeld stroom kunnen leveren aan een batterij, waarmee mensen hun elektrische auto op kunnen laden. Of aan een bedrijventerrein, dat in verband met de continuïteit van de stroomvoorziening natuurlijk ook een ‘buffer’ (lees: een accu) moet hebben.

Belangrijk daarbij is de constatering dat de maximale capaciteit van ons elektriciteit wordt afgestemd op maximale piekbelastingen. Dus: iedereen krijgt stroom toegezegd voor zijn maximale behoefte. Maar buiten die pieken is er gewoon stroom over. Sla die op en gebruik het in de piek.

Waar het gaat om het OV-stroomnet is ProRail terughoudend. Maar de RET, de Rotterdamse tram en metro, is al begonnen. Daar wordt op een zeer druk baangedeelte, waar tekort aan stroom dreigde, een accu bijgeplaatst. Die laadt op als er even geen tram rijdt, om stroom af te geven als er opeens drie tegelijk willen vertrekken.

In Groningen en Leeuwarden wordt stroom van de bovenleiding straks gebruikt om elektrische treinen en bussen op te laden. Het kan dus wel. Maar weerstand vanuit de wat conservatieve wereld van het Openbaar Vervoer, én wettelijke regelingen zitten in de weg.

Je leest de 4 artikelen hier:
RET start pilot met energiebank langs trambaan
Pilot batterijtrein Leeuwarden-Harlingen
Strukton: OV-infra kan netcongestie flink verminderen
‘Elektrisch contragewicht’ voor trein en bus in Groningen